Loomade kohta

Genetta angolensis, angoolaste sugukond

Pin
Send
Share
Send


Pindala: kitsas riba üle Lõuna-Aafrika Atlandi ookeanist India ookeanini 5–15 kraadi lõunalaiust. Angola kesk- ja kirdeosa, Mosambiigist idas ja kirdes.

Kirjeldus: Angola geenil on väike, suurte silmadega pea. Kõrvad on kolmnurkse kujuga, keskmise suurusega. Keha on õhuke, pikk. Jalad on suhteliselt lühikesed, viie varbaga, millel kasvavad lühikesed, teravad ja kõverad küünised. Küünised on osaliselt sissetõmmatavad.
Tallad on kaetud juustega. Tagumistel jalgadel on pikad kitsenevad padjad.
Saba on pikk ja kohev.
Hambavalem: 3/3 1/1 4/4 2/2 = 40 hammast, molaarid on laiad ja suhteliselt mitte spetsialiseerunud.
Naistel on neli nibu. Isastel on hästi arenenud seljaosa (os peenis). Mõlemal sugupoolel on paarunud päraku ja perineaalide lõhnalised näärmed.

Värv: tumehall või tume punakas sümmeetrilises järjekorras paiknevate täppidega (mustast pruunikasmustani). Kaelal ja seljal moodustavad laigud mõlemalt poolt viis pikisuunalist rida. Mõnikord segunevad laigude kaks ülemist rida omavahel ja alumised read on sageli puudulikud. Õlgadel on väiksemad laigud. Kõht kahvatuhall, täppideta.
Sabal on kaheksa musta rõngast. Sabaots on hele või must (kui sel on viimane rõngas). Angoola geeni koon on tumehall, iga silma kohal asub heledam laik. Otsa keskel asub hele riba, mis ulatub tumeda seljaharjani. Mõnikord leitakse tumedaid või täiesti mustaid isendeid.

Suurus: pea pikkus kerega 44–48 cm, saba 38–43 cm.

Kaal: 1,3-2 kg.

Eluiga: 10-20 aastat.

Hääl: ohus, kiirgab valju viha, suudab tuju korral nurru pista.

Elupaik: vihmametsad ja märjad savannid.

Toit: Angoola geen on lihasööja, seetõttu on tema toitumise aluseks väikesed selgroogsed ja selgrootud (putukad) loomad. Sööb porgandit ja puuvilju.

Käitumine: juhib öist eluviisi, veedab päeva üksildastes kohtades kivide vahel, puudes või auku. Enamasti veedab angoolanlaste sugupuu puid. See on tark mägironija, laskudes kõigepealt mööda puutüvesid.
Lõhnataju on hästi arenenud. Väga kiiresti.
Geen kasutab territooriumi tähistamiseks anaalse näärmete saladusi. Tualett läheb spetsiaalselt selleks ette nähtud kohtadesse (tualettruumid).
Kaitse ajal on seljaharjas olevad juuksed kõverad ja samal ajal painutavad nad keha selga, tehes sellega visuaalselt rohkem. Ohu ajal susisevad loomad ja vabastavad päraku näärmete ebameeldiva lõhna. Kuid sagedamini põgeneb sugupuu vaenlaste juurest puudesse.

Sotsiaalne struktuur: Angolade perekonnad elavad üksildaselt. Igal inimesel on oma proovitükk. Meessoost sektsioonid kattuvad osaliselt emasetega.

Aretus: naisel on 1-2 pesakonda aastas (sõltuvalt geograafilisest laiuskraadist). Emane muneb aukudesse või puude õõnsustesse.

Puberteet: 11-24 kuud.

Rasedus: kestab 70-77 päeva.

Järglased: pesakonnas 1-4 pimedad ja abitud pojad. Silmad avanevad 10. päeval.

Kasu / kahju inimestele: elab inimese kõrval, ründab mõnikord kodulinde.
Taltsutatud, kuid siiski vangistuses püsivad iseseisvad ja viisakad nagu kassid.

Rahvastik / kaitsestaatus: Angola geen on kogu levila ulatuses levinud ega vaja kaitset.

Krediit: portaali loomaklubi
Selle artikli kordustrükkimisel on aktiivne link allikale kohustuslik, vastasel juhul loetakse artikli kasutamist autoriõiguse ja sellega kaasnevate õiguste seaduse rikkumiseks.

Päritolu:

Leitud Angolas, Kongo Demokraatlikus Vabariigis, Malawis, Mosambiigis, Tansaanias, Sambias ja Zimbabwes.

Angoolaste sugukonnal on karvkatte värvus punakas-hallist tumehallini, kehal on väikesed pruunid laigud ja rõngastel on triibud. Sellel on must nägu, silmade ja suu ümber on valge. Sellel liigil on tume riba seljal, mis kulgeb kolju alusest kuni sabani. Tema kaela mõlemal küljel jookseb viis rida piklikke laike või triipe.

Selle küünised on pooleldi pikendatavad. Tema keha on pikk ja õhuke, lühikeste jalgadega. Ta suudab ehmatusest püstitada selja taha juuksekarva. Kude on suhteliselt pikk, umbes 6 tolli (6 tolli) pikk.

Pin
Send
Share
Send