Loomade kohta

Paju tihane (Poecile montanus)

Pin
Send
Share
Send


Ladinakeelne nimi:Parus montanus
Ingliskeelne nimi:Paju titt
Meeskond:Passeriformes
Perekond:Tihane (paridae)
Kere pikkus, cm:11,5
Tiivaulatus, cm:17–20,5
Kehakaal, g:9–13
Iseloomulikud omadused:pea, hääle, pesa asukoha joonistamine
Tugevus, miljon paari:4,3–6,1
Valvuri staatus:Berna 2
Elupaigad:Vaade metsale
Valikuline:Liigi venekeelne kirjeldus

Pukhlyak on väga sarnane musta otsaga vidinale, erineb selle poolest hääle ja mõne värvitooni poolest: pea tagaküljel asuv “kork” ulatub kaelast kaugemale ja on matt ning mitte läikiv, noka all olev must laik on laiem ja sarnaneb “rinnatükiga”, moodustatud tiival on kerge ala sekundaarsete sulgede heledad servad. Seksuaalset dimorfismi pole.

Jaotus. Liik on istuv ja rändliik, Euraasias on 10–11 alamliiki. Euroopa peamine levila ei ulatu lõuna pool 45 ° põhjalaiust. Põhjapoolsed populatsioonid rändavad talveks osaliselt levilast lõunasse. Itaalias pesitseb puffer ainult Alpides, rahvaarv on 30–50 tuhat paari, asustades peamiselt merepinnast 1000–2100 meetri kõrgusel asuvaid kõrgusi. Selle liigi esinemine Kesk-Apenniinides nõuab kinnitust.

Elupaik. Euroopas on kaks populatsiooni, mis erinevad nii päritolu kui ka ökoloogia poolest: soo ja mägi. Puffy leidub sageli okas- ja lehtmetsades, nii tasandikel kui ka mägedes kõrgel. Alpides on see seotud puhaste lehisemetsadega, piirates peamiselt selle kõrgusjaotust. Sellistes kohtades on piisavalt surnud ja mädanenud puid, mis sobivad pesitsemiseks.

Bioloogia. Alates aprilli keskpaigast muneb ta tavaliselt 6–9 muna, mida emane inkubeerib 13–15 päeva. Tibud lahkuvad pesast pärast 16–20 elupäeva. Üks sidur aastas. Lihav laul on korduv jahe õrnade ja kurbade helide jada, mis meenutab lõunamaa ööbiku laulust tavalise pähklipuu või stanza häält, iseloomulikum on heliline, kergelt ninakõne (tavaliselt silpidena edastatav: "qiqi-jee-jee"), mida lind kasutab väga sageli. Toitub seemnetest ja putukatest, suvel on see putukatoidulisem.

Seotud liigid. Hallipäine vidin (Parus cinctus) pesad Põhja-Euraasias ja Alaskas. Mõnevõrra suurem on peas olev kork pruun, sulestiku värv ei ole puhas must ja keha küljed on punakad.

Pruunipärane kõnnak või puhvis (Parus montanus)

Pin
Send
Share
Send