Loomade kohta

Perekondlik pistrik

Pin
Send
Share
Send


Pindala perekondlik pistrik (Falco peregrinus) ebatavaliselt lai, need linnud elavad kogu Euraasias, Põhja-Ameerikas ja enamikus Aafrikas, neid leidub ka Madagaskaril, mõnel Vaikse ookeani saarel (kuni Austraaliani) Lõuna-Ameerika äärmises lõunas. Perekondlikud pistrikud elavad avatud aladel, neid leidub enamasti tundras, metsa-tundras, metsa-steppides, savannides, mere kaljurannikul. Need pistrikud väldivad tahkeid metsi ja kõrbeid, kuid elavad meelsasti linnamaastikes, alates iidsetest katedraalidest väikelinnades kuni tänapäevaste megalopoliste pilvelõhkujateni. Troopilistel aladel on nad istujad, parasvöötme lõunaosas rändavad talvel lõunasse, levila põhjaosades on nad tavaliselt rändlinnud.

Nagu enamus pistrikke, pererahva pistrik - keskmise suurusega lind. Tema keha pikkus ulatub 40-50 cm-ni, kaal ulatub 0,6 - 1,3 kg ja emased on isastest suuremad. Perekondliku pistriku keha on voolujooneline, rind on hästi arenenud lihastega, tiivad on pikad ja saba, vastupidi, lühike. Tiibade otsad on teravatipulised, saba on nüri lõigatud, nokk, kuigi see näeb välja väike, on tugev ja lõpeb terava konksuga. Perenaise-pistriku põhirelv on suhteliselt pikkade jalgade, tugevate ja küünistega varvastega. Kiiresti sisse tõmmatud löök rebis ohvri keha üles nagu lõikur. Meeste ja naiste värvus on sama: peremeeste pistrike keha on kiltkivist hall, põsed on sama värvi, keha alaosa on hele - valgest punakas-tuhmini. Triibud on hajutatud kogu kehas, tiibade ülemisele küljele on peaaegu märkamatud ja need moodustavad keha alumise külje selge “kull” mustri. Noka, silmalaugude ja käppade põhi on erekollane. Üksikutel alamliikidel võib olla sellest värvist väheseid kõrvalekaldeid.

Kirjeldus ja omadused

Peregrine Falcon on oma perekonnast üsna suur kiskja. Kere pikkus on 34–50 sentimeetrit ja tiibade siruulatus 80–120 sentimeetrit. Emasloomad on reeglina suuremad kui 900-1500 grammi. Isaste kaal on 440–750 grammi. Heteroseksuaalsete inimeste väliseid erinevusi ei väljendata.

Füüsis on sarnane aktiivsete kiskjate omaga: rind on kumerate ja kõvade lihastega võimas, jalad on lühikesed, paksud, tugevad, nokk on sirbi moodi painutatud, nokk lõpeb teravate hammastega, mis võivad ohvri kaela selgroolüli hammustada. Silmad on suured, nagu linnu puhul, punnis, tumepruunid, silmade ümbruse nahk on muutunud, sulestik puudub.

Sulestiku värv. Seksuaalselt küpsetel isikutel on seljaosa, tiivad ja väände värvid teravad hallid, tumedas värvitoonis ei pruugi olla selged põikitriibud. Tiibade otsad on mustad. Kõhu värvitakse kõige sagedamini erksates värvides või buffy, see kõik sõltub elukoha piirkonnast. Rindkere ja küljed on kaunistatud haruldaste tilgakujuliste triipudega.

Põhja külge ümardatud sabal on must värv ja lõpus väike tume riba. Pea ülaosas on must, allpool hele. Võimsad alajäsemed ja sirpikujuline nokk on mustad, noka põhi on kollane.

Esimese eluaasta linde iseloomustab suurem värvikontrastsus: selg on pruun, punetav, kõht on väga kerge, laigud pikisuunalised, jalad kollased, noka põhi sinakashall. Hariliku pistriku Falcon sulestiku värvus sõltub liigist, samuti selle alalise elukoha piirkonnast.

Teadlased ornitoloogid uurisid ja kirjeldasid 19 hariliku pistriku alamliiki, igal neist on oma elupaik:

  • Falco peregrinus peregrinus Tunstall, nominatiivsed alamliigid. Elupaik Euraasia. Seotud alalise elukohaga.
  • Falco peregrinus calidus Latham, tundra või valgejuur. Elab Põhja-Jäämere saartel, Arktika rannikul. Talvel vahetab ta oma elukoha Vahemere, Musta ja Kaspia mere soojemate alade vastu.
  • Falco peregrinus japonensis Gmelin (sealhulgas kleinschmidti, pleskei ja harterti). Elab alaliselt Kirde-Siberi, Kamtšatka ja Jaapani saarte territooriumidel.
  • Malta pistrik, Falco peregrinus brookeiSharpe. Püsivad elukohad: Vahemeri, Pürenee poolsaar, Loode-Aafrika, Kaukaasia ja Krimmi lõunarannik.
  • Falco peregrinus pelegrinoides Temminck on Kanaari saarte, Põhja-Aafrika ja Lähis-Ida pistrik.
  • Falco peregrinus peregrinator Sundevall, väga väike pistrik, elab alaliselt Lõuna-Aasias, Indias, Sri Lankal, Pakistanis ja Kagu-Hiinas.
  • Falco peregrinus madens Ripley & Watson - Cabo Verde saartelt peaaegu väljasurnud liik, ornitoloogid leidsid vaid 6-8 elavat paari. Esineb värvi seksuaalset dimorfismi, mis pole teistele alamliikidele omane.
  • Lõuna-Aafrika asustatud alamliik Falco peregrinus minor Bonaparte.
  • Falco peregrinus radama Hartlaub - Aafrika alamliik, mida eelistavad Madagaskar ja Komoorid.
  • Falco peregrinus ernesti Sharpe, väga haruldane lind, kes elab pidevalt ühes kohas. See esineb Ameerika mandri lääneosas Rocky Mountains piirkonnas.
  • Falco peregrinus macropus Swainson 1837 ja Falco peregrinus submelanogenys Mathews 1912, elavad ainult mandri-Austraalias.
  • Falco peregrinus pealei Ridgway (must pistrik), alamliigist suurim. Elupaiga piirkond: Põhja-Ameerika rannik, Briti Columbia, kuninganna Charlotte'i saared, Beringi mere rannik, Kamtšatka, Kuriili saared.
  • Arktika Falco peregrinus tundrius Valge, liigub külma eest keskuse ja Lõuna-Ameerika soojematesse piirkondadesse.
  • Soojust armastav Falco peregrinus cassini Sharpe. Boliivia, Peruu, Argentina alaline elanik Ecuador.

Toitumis- ja jahiomadused

Lemmik saak perekondlikud pistrikud - keskmise suurusega linnud: tuvid, kajakad, kahlajad. Tibude söötmise ajal võivad pereroosilised pistrikud jahtida ka ebaharilikult väikesi saakloomi (väikesed kahlajad ja paseriinid), kuid mõnikord võivad nende linnud muutuda neist palju suuremaks. Perekondlikul pistrikul pole keeruline hankida hane, hane, parti, mille mass on mitu korda suurem kui tema oma. Perekondlikud pistrikud jahivad harva maismaaloomi (närilisi), kuid suuremaid loomi nad ei puuduta. Perekondlikud pistrikud on võimelised saagiks nii maapinnalt (haiged või noored linnud, kes ei saa lennata) kui ka õhust, kuid nende õhujaht on kõige kuulsam. Perekonna pistriku lend on sagedase lendlemisega kerge, linnu kiirus aga mitte üle 100–110 km / h. Seda on palju, kuid swiftid, pääsukesed ja isegi tuvid lendavad sama kiirusega. Perekondlikul pistrikul on aga salarelv - kiire piik. Siin ei tunne harilik pistrik maailmas võrdseid loomi, sest sügisel lõikab ta keha õhku kiirusega 240-300 km / h! See on suurim kiirus, mis registreeritakse kõigi elusolendite seas üldiselt.

Selliste lennuomadustega seoses arendasid harilikud pistrikud välja oma jahindusstiili. Need linnud ei püüa ohvrit kiirusvõistlusel tabada, sagedamini kühveldab harilik pistrik saaki katte alt (kaljudes olevad lõhed, kuiv puu) ja siis tabab ta järsku jõnksu ning perekonnaline pistrik üritab ohvri järel mitte sirgjooneliselt lennata, vaid sukelduda selle alla või isegi peal olla. Siis voldib ta tiivad (see suurendab oluliselt vabalangemise kiirust) ja sukeldub kannatanule. Perekondlikul pistrikul on käppades piisavalt saaki, mis koos tohutu kokkupõrkekiirusega võib ohvrile juba saatuslikuks saada, kui sellest ei piisanud, lõpetab harilik pistrik saagi terava nokaga.

Aretus

Perekondlikud pistrikud elavad üksi, pesitsusperioodil peetakse neid paarikaupa. Paar lindu valvavad oma paiku väga innukalt, nad ajavad minema mitte ainult oma sugulased, vaid ka muud suured linnuliigid, näiteks kotkad. Perekondlikud pistrikud on ulatuslikud, iga pesitsuskoht asub naabervallast 3–10 km kaugusel. Huvitav on see, et harilikud pistrikud ei jahi kunagi oma pesa lähedal, hoolimata sellest, kui palju seal röövloomi on, nii et haned, luiged ja haned proovivad asuda perepopulaarsetele pistrikupesadele lähemale. Sel juhul on tagatud, et nad ja nende järglased on kaitstud mitte ainult pistrike rünnakute, vaid ka teiste röövlindude rünnakute eest, mille perekondlikud pistrikud välja ajavad.

Perekondlikud pistrikud on monogaamsed linnud, nende paarid säilivad kogu elu. Paaritusrituaal koosneb akrobaatikast lennust, õhkõrnest ja isasloomade edasikandumisest emasloomadele lennult. Perekondlikel pistrikel on üsna lohakad pesad, pesakonna pesakond on alati vilets ja koosneb mitmest harust ning suurtest sulgedest. Sageli ei ehita seda pistrikku mitte pesad ise, vaid rongad, hõivates nende omanikud kaalutletult. Pererahvased pistrikud püüavad alati oma pesad turvalistele küngastele (kividele, kõrgetele hoonetele) ehitada, selliste mugavate pesade olemasolul võivad nad selliseid kohti sajandeid põlvest põlve hõivata. Igal saidi paaril on ka mitu tagavarapesa, mida nad saavad kasutada peamise rikkudes. Suurtel tasandikel (näiteks tundras) kaevavad harilikud pistrikud pesa jaoks maapinnal madala augu.

Aprillis-mais muneb emane 2–5 muna (tavaliselt 3) punase-kastanivärvi tumedate täppidega. Mõlemad vanemad inkubeerivad sidurit 33-35 päeva, kuid emane istub pesal sagedamini. Peregrine Falcon tibud on kaetud valge koheva värviga ja alguses soojendab neid emane. Isane varustab perega toitu, vanemad rebivad saagiks väikesteks tükkideks ja söödavad tibudele üksikud lihakiud. Tibud kasvavad kiiresti ja kuu aja pärast nad põgenevad ning pooleteise aasta pärast proovivad nad lennata. Agiilset jahipidamist ei anta noortele lindudele kohe, seetõttu toidavad vanemad noori peregrine-pistrikke umbes kuu aega pärast tiivale viimist. Linnud jõuavad puberteedini aastaks, kuid paarid moodustuvad alles 2–3 aasta vanuselt.

Arv

Kahekümnenda sajandi keskpaigas hakati põllumajanduses massiliselt kasutama pestitsiide (putukate hävitamise ettevalmistusi), mis tõi kaasa traagilisi tagajärgi perekondlikele pistrikele. Putukate ja putuktoiduliste lindude kehasse hakkasid kogunema kahjulikud ained ning kui peregrine neid viimasi söödi, sattusid nad ka nende kehasse. Suured DDT annused häirisid hariliku pistriku metabolismi ja nende munad olid ebaharilikult õhukese koorega, mis tõi kaasa nende lindude kogupopulatsiooni globaalse vähenemise. Ainult täielik DDT keeld ja perekondlike pistrike aretamine spetsiaalsetes lasteaedades võimaldasid pistrikke säilitada. Nüüd on nad oma numbrid taastanud ja üritavad asustada isegi selliseid suuri linnu nagu Moskva ja New York. Siin on pereroosseid pistrikke rikkalikult toiduga varustatuna tuvide tohutute sülemitega.

Eluviis ja elupaik

Perekond Falcon - salakaval ja tagasihoidlik kiskja, kes on edukalt ellu jäänud kogu maailmas, välja arvatud Antarktika ja Uus-Meremaa. Ta ei karda Arktika kõrgeid külmi ega Aafrika troopika intensiivset kuumust.

See väldib eriti külmi polaaralasid, üle 4000-meetriseid mäestikke, kõrbeid, liigse niiskusega troopikaid ja suuri steppe. Venemaal puuduvad pesitsuskohad ainult Volga steppides ja Siberi lääneosas.

Ta eelistab mitmesuguste veehoidlate kiviseid kallasid. Pesitsuskoht on looduslike vaenlaste (sealhulgas inimeste) jaoks kättesaamatu, alati hea nähtavusega ja vaba lähenemisega aladel.

Kõige sobivamad pesitsustingimused on mägijõgede orgudes, kivistel kallastel ja veehoidla olemasolu tagavad suurima asustustiheduse. Mägedes asuneb kivistel järskudel, metsas valib kõrgeimaid puid, jõekallaste külgedel, sammaldunud soodes, hõivab õnnelikult teiste lindude pesasid.

Mõnikord peregrine pistriku pesa võib näha suurtes linnades, kõrghoonete katustel. Samuti saavad heaks pesakohaks erinevate tehaste torud, sillad, kõrged kellad, kõrghoonete nišid, üldiselt kõik, mis vähemalt kuidagi sarnaneb looduslike kiviste rööbastega.

Suurem osa lindudest elavad väljakujunenud eluviisi, välja arvatud ainult populatsioonid, kes elavad kaugetes Põhjamaades keerulistes tingimustes; nad lendavad talvel soojematesse piirkondadesse. Mõnikord, sagedamini külma ilmaga, saavad nad parema toiduvarude otsimiseks sõita mitu kilomeetrit.

Ühe pesa territooriumi pikkus on 2–6 kilomeetrit. See on vajalik, et tagada õige söödakogus, mille äge vajadus suureneb järglaste söötmise ajal märkimisväärselt. Igal paaril on 6-7 munarakkimiseks sobivat kohta; neid on kasutatud rohkem kui ühe hooaja jooksul.

Linnud valvavad raevukalt oma jahipiirkondi ja nende valdustesse tungides ründavad nad veelgi suuremaid isendeid (kotkad, varesed). Inimesele lähenetakse 200-300 meetri kauguselt ja antakse häire.

Kui sissetungija jätkab pesasse kolimist, hakkab valjusti karjuv mees keerutama pea kohal, istudes perioodiliselt läheduses kasvavatele puudele, emane liitub temaga. Tibudega pesa valvav harilik pistrik muutub üsna agressiivseks, võib oma territooriumilt välja saata üsna suured imetajad: koerad, rebased, arktilised rebased.

Peregrine Falcon sööb peamiselt oluliselt väiksemaid linde: varblasi, musträstasid, kuldnokke, parte, tuvisid. Mõnikord on selle ohvrid: nahkhiired, oravad, jänesed, veelinnud. Tõelise kiskjana tegeleb ta võõraste pesade hävitamisega.

Toidu mitmekesisus sõltub elupaigast, näiteks valgekarvalised pistrikud röövivad peamiselt maa-oravaid, lemmikuid ja volandeid, mis on selle toidupiirkonnas laialt levinud. Need moodustavad vähemalt 30% kogutoodangust.

Jahipidamine toimub hommiku- või õhtutundidel. Perekondlik pistrik istub enamasti varitsuses kõrgel riffil, saagi ilmumist oodates. See võib lennata mööda maad, proovides eemale peletada ja varjualusest varjatud saagiks minema ajama.

Saaklooma nähes tõuseb lind kõrgele taevasse, tiibu klappides, sukeldub järsult alla, peaaegu täisnurga all, läheb järsku tippu, üritades kannatanule tugevate käppadega pihta saada. Mõnikord jahivad pererohelised pistrikud paarikaupa. Proovitakse saaki püüda õhus lennult või lähenemisel, sukeldudes vaheldumisi kannatanule.

Röövpõldudel ringi röövides röövlinde, kes otsivad röövlinde, lendab väike kiirus, isegi kiire saab kuulsast jahimehest mööduda. Kuid ohvri liikumist köitis ainult terav pilk, tema käitumine muutub dramaatiliselt, kiire, surmav tipp, kartmatu jahimehe trump.

Sukeldumisel peremehe pistriku kiirus mõnikord tõuseb 322 km / h, see on kiireim lind maailmas. Tema käppade löök on nii tugev, et ohver kaotab sageli oma pea. Pärast sellist võimsat rünnakut kogemata ellu jäänud rüüstamine lõpetatakse konksu abil varustatud võimsa nokaga. Sööge hea nähtavusega kõrgetel kohtadel.

Nad söövad saaki valikuliselt, jättes need terved: pea, tiivad, jalad, mis erinevad teistest sulgedest röövloomadest. Pesitsuskoha ümber võib leida toidujäätmeid, mille järgi teaduslikud ornitoloogid määravad lindude toitumise. Samuti on iseloomulike jäänuste olemasolul võimalik täpselt kindlaks teha, kas pesa kuulub perekondlikule pistrikule või mõnele teisele röövloomale.

Huvitavad faktid

USA-s on pilvelõhkuja rõdul veebikaamerad, millega igaüks saab jälgida üle 50 korruse pesitsevate peremeeste pistrike elu. Ta elab ka Moskvas, ehkki siiani on ainult üks paar harilikke pistrikke, asusid nad elama Moskva Riikliku Ülikooli peahoonesse.

Peregrine Falcon - sai Ameerika Idaho osariigi sümboliks ja selle pilt on trükitud 25-sendisele mälestusmündile, mille trükis rahapaja 2007. aastal. Vene lipudel ja embleemidel on pilt perekondlikust pistrikust: Suzdal, Sokol, Kumertau, see oli muistsete Vene vürstide patrimoniaalmärk.

Röövpõldudel ringi röövides röövlinde, kes otsivad röövlinde, lendab väike kiirus, isegi kiire saab kuulsast jahimehest mööduda. Kuid röövloomade liikumist püüdis vaid terav pilk, tema käitumine muutub dramaatiliselt, kiire, surmav tipp, kartmatu jahimehe trump.

Huvitav on see, et üldsonika kiiruse arendamisel linnul õhku ei puudu, seda soodustab nina vaheseina eriline struktuur. Õhu liikumine aeglustub ja lind hingab endiselt nagu tavaliselt.

Aastal 1530 andis keiser Charles 5 rüütellaste ordule üle Malta saare. Keisri kohustuslik tingimus: üks kingitusena igal aastal pistrik.Pärast seda lugu ilmus uus alamliik - maltalased.

Vaata videot: Perekondlik Hiiumaa (November 2020).

Pin
Send
Share
Send