Loomade kohta

Perekond: Stercorariidae hall, 1871 = Skuas, Skuas

Pin
Send
Share
Send


Skuad on hariliku kujuga perekond. Pikkus alates 45 (skuas), kuni 60 cm (skuas). Sarnased päris kajakatega, kuid erinevad neist tumedama sulestiku, nõrkade jalgade, tugevama noka ja terava sabaga värvi poolest.

Mõnes skuasiliigis on mõned isendid värvitud heledates toonides, mõned aga tumedas. Erineva värvusega isendid võivad moodustada ühe pesapaari.

Suured sukuad on bipolaarsed, teised Arktikas ja Subarktikas. Nad ujuvad hästi, pesitsevad rannikul mõlema poolkera kõrgeimatel laiuskraadidel, kuid pesitsusjärgsetel aegadel võib neid leida meredest ekvaatori poole ja mandrite sügavusse.

Arktilises tundras toituvad nad suuresti lemmikutest. Pesad ehitatakse sageli merelindude kolooniate lähedusse, kus nende munad ja tibud varastatakse. Kuid veelgi iseloomulikum neile on kleptoparasitism - saagiks õhku võtmine teistelt merelindudelt, keda nad aktiivselt ründavad (Vene põhjaosas nimetatakse skuasid sõduriteks).

Linnu kirjeldus

Keha pikkus ulatub 80 cm-ni, tiivaulatus on umbes 130 cm.Linnu kaal ei ületa kilogrammi.

Kõiki skuasid eristab lühike, suure nokaga kaetud nahk. Ots on lamestatud ja alus ümardatud. Ülaosas on nokk kõverdatud nagu konks ja põhjas on väike süvend. Linnu küünised on teravad ja kõverad. Tiivad on pikad, teravad. Saba on ümardatud.

Skua tagaküljel asuv sulestik on tumepruun; heledamad suled asuvad kaelal, peas ja kõhus. Kael ja rind on täiesti valged, pea on kollaste täppidega must. See on täiskasvanute värv, noored linnud näevad tavaliselt tagasihoidlikumad.

Skuas toitumise tunnused

Skuase peamiseks saagiks maismaal on lemmings, samuti hall- ja metsmutikad, porised tibud ja liivahunnikivi müüritised, luu, pardi, kajaka ja kuuseoksa munad. Merel saavad need linnud püüda kalu ja selgrootuid, mida leidub veepinnal. Skuas troopikas jahib sageli lendavaid kalu, kes ise hüppavad veest välja. Kevadel ja sügisel lisavad skuad oma toidulauale putukaid, taimseid toite - marju (vaarikad, pohlad, mustikad), samuti prügi ja karulauku, kuna need linnud on toidus absoluutselt valivad.

Skuasid nimetatakse sageli merepiraatideks, kuna nad võtavad toitu teistelt lindudelt: piimaussidest, puffinidest, tiirudest, koorijatest ja angerjatest, rünnates neid linde kahe kuni viie isendi rühmas.

Viimasel ajal on linnud sageli toitu otsinud inimeste lähedalt, näiteks kalanduse või loomafarmide lähedalt.

Lindude levik

Enamik skuase liike on levinud Arktikas, polaaraladel veekogude lähedal. Linnud elavad Euraasia ja Põhja-Ameerika mandritel. Ränne sõltub iga koloonia konkreetsetest elupaikadest. Talveks rändavad skuad peamiselt lõunameredesse ja ookeanidesse.

Skuad elavad paaris või üksikult. Kolooniad moodustuvad ainult pesitsusperioodiks, milleks valitakse kivised saared.

Skua skuas (Stercorarius longicaudus)

See liik on perekonna väikseim esindaja. Tema keha pikkus on 40 kuni 55 cm, kaal 220-350 g.

Pea ülaosa ja seljaosa kael on läikega värvitud mustaks. Rind ja kael on valged, kergelt kollaka varjundiga. Selg ja tiivad on ülal must-rohelised. Lindu eristab pikk ilus saba.

Liik on levinud Euraasia arktilistes vööndites ja Põhja-Ameerikas. Talvelinnud veedavad Atlandi ookeani lõunaosas ja Vaikses ookeanis. Skuud on üsna rahulik lind, kes toitub peamiselt närilistest ja putukatest.

Skua Skuas (Stercorarius parasiticus)

Lindu keha pikkus on 44–55 cm, tiibade siruulatus kuni 125 cm.

Pulmakleidis on pea ülaosa tume, must või hallikaspruun, selg, alaselg, kõht ja saba allapoole hallikaspruunid. Pea külgedel, kaela tagaosa, kael ja rind on valged, sulestik on kaela tagakülje kuldkollane. Nokk on aluses must, roheline või hall, jalad mustad. Talvine riietus on pulmadest kergem. Linnu külgedel ja kaelal ilmuvad tumepruunid laigud ning alaselga ja kõhtu kaunistavad tumedad ja heledad põikitriibud. Hääl on väga mitmekesine.

Tibud on värvitud hallikaspruuni, kollakaspruuni või kollakashalli värvi, tumeda selja ja kuklaga. Arve on roosakas-hall-sinine, ots on must, jalad hallikas-sinised.

Liik elab Euraasia ja Põhja-Ameerika tundra vööndis. Läheb talvitumiseks Põhja-Atlandi ookeani vetesse, Lõuna-Ameerikasse, Lõuna-Austraaliasse, Aafrikasse ja Aasiasse.

Skuas (Stercorarius pomarinus)

Suur lind, kelle keha pikkus on 65–78 cm, tiibade siruulatus 113–127 cm ja kehamass 520–920 g .Ta erineb suguluses olevatest liikidest oma roosa nokaga, millel on tume ülaosa ja tükis vertikaalselt mähitud pikk sabasulg. Lisaks on lennul linnul tiibadel märgatav valge laik.

Selja taga olev sulestik on tumepruun. Kerge alamliigil on heledad alad peas, kaelas ja kõhus. Pea peal on mustade sulgedega kork, kõri ja rind on valged, vahel triibud. Kael ja pea on külgedel õlekollased. Rinnal on laiguline mustvalge riba. Kõhu on kas puhasvalge või kaunistatud tumedate triipudega. Must kummitus. Tume alamliik pole nii kontrastne. Ta kõht on pruun.

Noortel lindudel on sulestik tuhmim, justkui udune.

Keskmised skuud pesitsevad Novaja Zemlja põhjasaarel, Franz Josefi maal, Taimyril, Jamalil ja Novosibirski saartel. Läänepoolkeral elab Alaska põhjarannikul, Kanada saarestiku saartel ja Gröönimaa läänes.

Lõunapolaarne Skuas (Catharacta maccormicki)

Suure kehaga lind. Kere pikkus 50–55 cm, tiibade siruulatus kuni 140 cm, kaal 0,9–1,6 kg. Tiivad on pikad, teravad. Saba on lühike, kiilukujuline. Membraanide ja painutatud küünistega käpad.

Lõunapolaarjoone skuasid on kolm alamliiki: heledad, tumedad ja siirdesoolased. Kõigil lindudel on tumepruun vikerkaar, nokk ja jalad on mustad.

Kergetel lindudel on sulestiku värvus kontrastne, pea on roosakas-pruunist kuni ooker-pruunikas-valkjas. Kael, küljed ja kõht on roosakaspruunid. Selg on tumepruun, kitsaste pikisuunaliste triipudega.

Tumedad linnud on sulelised sama värvi, nende pea ja kõht on tumepruunid, seljaosa ja tiivad mustjaspruunid. Sashek kerge.

Vahepealsed alamliigid on monofoonilised, praktiliselt ilma täppideta.

Liiki leidub Antarktika rannikul, aga ka Lõuna-Shetlandil ja Orkney saartel. Täiskasvanud isendid talvituvad ookeani lõunaosas ja noorlinnud rändavad põhjapoolkerale.

Antarktika skuas (pruun, pruun) - (Catharacta antarctica)

Linnu sulestiku värv on tumepruun, väikeste heledate laikudega. Suled silmade lähedal ja sabal tumepruunist mustani. Lennukiival tiibade siseküljel on nähtav valge kolmnurkne täpp. Nokk on tumehall, terav, konksu kujuga.

Liik elab Argentiina lõunaosas, Uus-Meremaal Tierra del Fuego saartel, Falklandi saartel.

Suur-Skuas (Catharacta skua)

Kere pikkus 50–58 cm, tiibade siruulatus 125–140 cm. Pesad asuvad Islandil, Norras, Šotimaa ja Fääri saartel.

Halli värvi sulestik punaste triipudega ja peas must kork. Saba on mustjaspruuni värvusega, keskosas on kaks pikka sulge. Nokk ja jalad on mustad.

Skuas aretus

Skua on monogaamne lind. Ta lendab oma pesitsusaladele, kui mai teises pooles - juuni alguses ilmuvad lumikattele esimesed sulatatud kohad.

See moodustab paarid kas lennu ajal või esimesel nädalal pärast saabumist. Samal ajal jätkavad mõned linnud nomaadide eluviisi ega loo paari.

Iga skuude paar pesitseb eraldi. Kui oma või mõne teise liigi lind lendab tema territooriumile, käitub maismaa kiskjate, näiteks arktiliste rebaste välimus, väga agressiivselt, sukeldub sissetungija juurde ja karjub valju häälega, proovib lüüa. Ta kardab inimest ja proovib minema lennata, karjudes vaikselt.

Skuas pesitseb kuival ja tasasel kohal, sageli kühmudel või harjadel soode keskel. See on rohtunud pinnase depressioon, 15–17 cm läbimõõduga 3–5 cm. Linnud kas ei joonda seda üldse või panevad mõned kuivanud sette lehed, samblatükid või samblikud või muu taimset materjali.

Siduris tavaliselt 1 või 2, aeg-ajalt 3 muna. Need on tumedat oliivi värvi, erineva suurusega pruunikas-violetsed ja tumepruunid laigud. Nii emased kui isased munad inkubeerivad 25–28 päeva, alates esimese muna ilmumisest.

Vastsündinud tibud on kaetud tavalise pruuni koheva värviga, mis on seljal tumedam. 30–36 päeva vanuselt hakkavad noored linnud lendama, kuid paariks nädalaks jäävad nad neid toitvate vanemate kõrvale, siis algavad linnud iseseisvat elu.

Huvitavad faktid linnu kohta

  • Skuas tunnevad end hästi nii maal kui ka merel. Ujumise ajal on linnu keha veepinna suhtes horisontaalne.
  • Mõnikord ründavad nad lambaid, pingviine ja hülgeid.
  • Kõigil skuudel on erinevad ja väga huvitavad hääled, kuid enamasti eelistavad linnud olla vait ja laulda lennu ajal ainult paaritushooajal.
  • Kui skua märkab ohtu, teavitab ta oma sugulasi lühikeste ja madalate helidega, kuid oma rünnaku korral teistele lindudele teeb see vastupidi valju vibreerivaid helisid. Tibud annavad erilise hääle, mis kõlab kõriseva vilena.
  • Fula saarel (Šotimaa) korraldatakse eluslooduse pühapaik, kus skuad on kaitsealune liik.

Vaata videot: Utoopia - Perekond (November 2020).

Pin
Send
Share
Send