Loomade kohta

Raamatu tekst - lihatuvid ja kodutuvide kasvatamine

Pin
Send
Share
Send


Pea ja keskmise saba ees on suled helepruunid, õlgadel ja tiibadel mustad täpid, kaelas lillad ja kõrvapiirkonnas allapoole mustad piklikud laigud, pea ülaosa on sinakashalli värvi varjatud, kärbsenäpid on tumepruunid ja kitsa heledate piiridega, nokk on väike, mustjas, punakaspõhjaga, rind on veinipunane, hallide külgedega, kõht ja alusvaha on kollakaspruunid, perorbitaalrõngas rohekassinine, jalad tuhmpunased. Alumine sulestiku naissoost värv on kahvatum. Linnu pikkus - 30, saba - 16,5 vaata.

Levitatud Põhja-Ameerikas Kanadas ja Californias Mehhikos. Asustab metsi, põllumajandusmaad ja jõgede lagendikke, hoiab puudel, veehoidlate lähedal. See kilpkonn on üsna suur lind, kes on levila põhjaosas rändlind ja lõunaosas asustatud lind. Neid kütitakse tavaliselt tuvide jaoks. Ainuüksi Floridas lastakse aastas 2,5 miljonit looma. Neist 57% kõigist jahimeeste lastud lindudest moodustavad rändavad isendid. Floridast lendavad mõned nutvad tuvid (keskmiselt 1,3%) Alabamasse, Georgiasse ja Põhja-Carolinasse, ülejäänud jäävad kogu jahihooajaks, osariigis. Talvel elavad paljud neist linnaparkides ja teistes asulates. Nutvate tuvide pesitsus toimub üsna lühikese aja jooksul. Nende lindude pesasid võib leida kõrgetel puudel, hoonete servadel, mõnikord hõivavad nad ka teiste lindude mahajäetud pesad. Pesa on keerutatud rohttaimede okstest, puudest ja vartest. Muna haudumine toimub 14-15 päeva, tibud lendavad pesast välja umbes 2 nädala vanuselt. Aastas on 2–3 sugukonda. Pesitsusaja lõpus moodustuvad suured nutvate tuvide laagrid, kes lendavad toidust otsides ühest kohast teise.

Koduses loomaaias õpitakse neid kilpkonni kiiresti omandama, elavad kaua ja tunnevad end tavalise hoolduse korral hästi. Linnutoas pidades paljuneb see kilpkonn kergesti ja võib kasvatada kuni kuus haru aastas. Pesa seadme jaoks on kaela kaelus riputatud traatkarkassist või madalate külgedega avatud sahtlitest. Tibude söötmise ajal tuleks täiskasvanud lindudele lisaks teraviljasegule anda ka pehmeid sööta: teravilja, porgandi-kreekerisegu, aurutatud kaera ja peeneks hakitud maitserohelist.


Teemantkael

Žanr: lemmikloomad, kodu ja pere

Praegune leht: 13 (raamat kokku 16 lehekülge)

Levitatakse Euroopas, Loode-Aafrikas, Türgis, Iraagis, Iraanis, Afganistanis, Himaalajas, Hiinas. Levila põhjaosas on see rändlind, ülejäänud osas asustatud lind.

Meie riigi territooriumil talvituvad vyakhirid Kesk-Aasias Taga-Kaukaasias ja mõnikord ka Moldovas. See elab leht-, okas- ja segametsades. Lääne-Euroopas elab lisaks linnaparkides.

Pärast talvitusaladelt saabumist (märts - aprill) peavad vyahiri vähestes karjades, lagunevad seejärel paarideks, hõivates pesitsusalad, ja hakkavad üles ehitama pesa, mis on ehitatud erinevate puuliikide õhukestest okstest 3-4 m kõrgusel. Pesa asetatakse kahe emase vahel pagasiruumi ja tähistab lahtist, üsna juhuslikku oksahunnikut, mille kaudu munad on altpoolt nähtavad. Esimene sidur ilmub aprillis või mai alguses, teine ​​- juuli keskel. Haudeaeg kestab 17–18 päeva, millest võtavad osa mõlemad linnud. Terve pesitsusperioodi vältel jahutavad isased sageli lendu ja käivad lendudel, tiibu õhus lehvides ja emaste ees lehvitades. Jahutamise ajal on hõlbus püstoliga wahirile läheneda ja salakütid kasutavad seda sageli, mõistes pesa munade või tibudega surma. Vjatšir ei talu tibude koorumise ja söötmise ajal ärevust ning ehmatuses viskab ta igavesti pesa. Kui inimene satub kogemata pesa lähedusse, ärge häirige lindu ja takistage tuvil tema munadel istumast. Tibud lendavad pesast välja 30 päeva vanuselt ja kogunevad karjadesse ning vanalinnud lähevad tibude järgmisele järeldusele.

Vyahiri lemmiktoit on okaspuude seemned, mida sageli täidetakse struumaga. Nad ei kogu neid seemneid mitte ainult maapinnal, vaid ka nokkivad avatud kuusekäbidest. Vahir sööb ka rohttaimede seemneid, pohli, tigusid ja vihmausse.

Vahiiri mass varieerub sõltuvalt toidu kättesaadavusest ja selle koostisest. Isaste keskmine mass seksuaalse aktiivsuse perioodil on 510 g. Sel ajal toitub ta peamiselt idanevate taimede seemnetega. Kasvu, õitsemise ja teravilja valmimise perioodil väheneb tuvi mass 35 g, siis teravilja valmimise ja koristamise ajal mass suureneb, kuid ei naase algse väärtuse juurde. Seksuaalse depressiooni perioodil, alates oktoobrist, võtavad vyahiri uuesti kaalu, eriti kui nad toituvad aktiivselt tammetõrudest ja pöögipähklitest: isased - keskmiselt kuni 526 g, emased - kuni 516 g. Selle dieedi puhul on kehakaalu tõus eriti märgatav naistel. Sügiseks moodustavad vyahiri noored linnud tavalised linnukarjad, kes toituvad sageli niidetud niitudel ja koristatud põldudel, kogudes langenud teravilja nisu või muid kultiveeritud taimede seemneid. Meie loomastiku tuvidest võib ainult vyakhir kahjustada põllumajandust. Teravilja- ja hernesekultuure kahjustavad kõige sagedamini vyakhirei karjad. Köögiviljade kahjustus on tavaliselt kohaliku iseloomuga. Märgiti, et põllukultuuride kahjustuste suurus sõltub suuresti loodusliku sööda olemasolust. Mustikate, murakide ja muude söötade ebaoluline saak määrab vyakhirei kontsentratsiooni põldudel, kus need aastad põhjustavad viljasaagile olulist kahju. Vastupidist pilti võib täheldada loodusliku sööda rikkaliku saagi korral, kui vyahiri põhjustab põllukultuuridele vähe kahju.

Seetõttu peaks tuvide põllupõldude sissetungi ajal kahju vähendamiseks alustama nende lindude jahti tavapärasest varem.

Püütud vyahiri muutub peagi taltsutavaks ja elavad aastaid loomaaias. Neid tuleks hoida linnakus, puuris, kus nad kiiresti nuumavad. Teiste tuviliikidega saavad vyahiri tavaliselt hästi läbi. Õues linnutõug. Muidu on hooldus, hooldus ja söötmine samad, mis kodutuvide puhul.

Pruun tuvi (C. eversmanni)

Pruun tuvi näeb välja nagu metsik sinakas tuvi, kuid see on väiksem ja sellel on tume, kiltkivihall sulestik, mille seljal, õlgadel ja tiibadel on pruuni tooni tugev segu. Selle nokk on tumehall, kollaka otsaga.

Levitatakse Kesk-Aasias, Pakistanis, Afganistanis ja Põhja-Indias. Pesitsuskohti on mitmesuguseid (urud, lohud, hüljatud inimhooned, kaevud jne), kuid eelistab puude istandusi, eriti vanade põldude, tasapuude, mooruspuude või papli istikuid. Pesitseb ta sageli kolooniates, mõnikord koos tseesaritega, kuid lindude arv nendes pole kunagi märkimisväärne. Linnad väldivad linnu ja suuri külasid. Pesitsusaeg algab aprillis ja lõpeb juulis.

Lind muneb õõnsa või urgu põhja ilma munadeta. Tavaliselt on neil 2 lehma aastas.

Põhitoiduks on nisu-, safloori-, lutserni-, umbrohu- ja tiguseemned, kuid eriti meeldivad neile metsikud lehestikutaimed.

Tumeda sabaga tuvi (C. picazuro)

Rindkere pea ja ülaosa on mattpinnaga veinipunased, rindkere põhi ja kõht on kahvatupunased. Kaelal, kuklal ja silmade ümber on mustade piirjoontega valgete ja hallide sulgede mustriline muster. Ülemine osa on hall, tagaküljel ja tiibadel on tumeda äärisega “ketendav” sulgede muster. Bill on tume, silmaringid on karmiinpunased. Jalad on punased. Linnu pikkus on 37,5 cm, saba on 11,5 cm .Ta elab Lõuna-Ameerikas, elab metsades ja mõnikord esineb avatud aladel iseseisvate puudega. Pakendatud pakendites. Peamine sööt on taimseemned, toidujäätmed, erinevad värsked rohelised. Linnud pesitsevad puude peal, pesitsevad emasel 5 m kõrgusel. Pesitsusaeg kestab novembrist detsembrini.

Loomaaias elab kaua ja tõug. Tibude söötmise ajal soovitatakse tumeda sabaga tuvidele anda pehmet toitu: hirssi või peeneks keedetud putru ja muna, peeneks hakitud köögivilju ja värskeid ürte. Tavalisel ajal tuleb neid koduloomade jaoks sööta teraviljasegudega.

Päris tuvid (Streptopelia)

Perekonda kuulub 17 liiki väga mitmekesiseid linde. Need on väiksemad, õhukesemad kui päris tuvid, neil on väike pea, pikad tiivad ja väga ümara sabaga, mille otsas on valge triip. Nokk on pikk, sirge. Sulestik on tavaliselt pruunikas-liivane või roosakas-halli värvusega, enamikul liikidel on kaela ümber rõngas, mida kaunistavad need linnud, see on must või koosneb ketendavatest sulgedest kaela külgedel, jalad on punased, suhteliselt pikad, sobivad maapinnal kõndimiseks.

Igat tüüpi tõelised kilpkonnad - tagasihoidlikud linnud, tunnevad end loomaaias hästi, saavad seal pikka aega (kuni 20 aastat) elada ja on kiiresti taltsutatud. Nad harjuvad inimesega nii ära, et tunnevad ta ära isegi pärast pikka eemalolekut. Need linnud on väga elegantsed, ilusad, meeldiva väljanägemisega ning nende õrn jahutamine elavdab linnakorterit ja mitmekesistab inimese elu. Kõik need tuvipähklite eelised põhjustavad nende märkimisväärset populaarsust amatööride seas - zooloogiakauplustesse sisenedes müüvad nad kiiresti välja.

Kodumajapidamise loomaaedade igat tüüpi tõelised kilpkonnad kasvavad hästi. Üks liikidest, nimelt naeruv kilpkonn, on kodustatud inimeste poolt ja sellel on mitu sorti, mis on saadud nende vangistuses aretamise teel. Pesa jaoks kasutatakse kasti, mis riputatakse lindude nurka, kuhu nad lohistavad oksi ja rohuterasid, sellele pesakonnale pannakse mune. Neid tuleks sööta samamoodi kui koduseid tuvisid.

Harilik kilpkonn (St. turtur)

Pea on sinakashall, selg on tuhm-pruun, tiibadel suur ketendav muster ja sinine. Kaelal on risti mustad ja valkjad triibud, nokk on tumehall, struuma, rind ja kõhu esiosa on hallikas-roosa, ülejäänud osa on heledam, saba on pikk, valge triibuga fännikujuline. Lindu pikkus on 28–29 cm, saba 11–12 cm. Emase sulestik on kahvatum, noorel linnul pole kaelas triibud.

Need tuvid on levinud peaaegu kogu Euroopas, Kesk-Aasias, Põhja-Aafrikas ja Kasahstanis. Asustatud lehtmetsad, segametsad, metsa-stepid ning steppides ja kõrbes elavad jõeorud ja inimtekkeline maastik. Nad jõuavad meie riigi keskmisele sõidurajale mais. Pesitsusaega pikendatakse, samal ajal kui mõnel linnul on juba tibud, teised aga alles alustavad pesa ehitamist. Emasloomingu ajal kiirgab mees õrna ja meeldivat monotoonset jahutust, mis koosneb "turr" häältest. Samal ajal pussitab ta kaela ja langetab veidi pead. Lähemale tulles on kuulda, kuidas praegune mees kiirgamise vahel kerget klõpsu annab.

Harilik kilpkonn pesitseb metsade, naelu, õllete ja muude metsatukkade servades. Linnupesa ehitatakse võsast ja taime juurtest, asetades selle puudele või põõsastesse. Müürikivi koosneb kahest valgest või kreemika värvusega munast, mis kooruvad mõlemat lindu 13–16 päeva. Vanemad on tibude külge väga kiindunud ega lahku pesast, isegi ohu korral. 20. – 21. Päeval lendavad tibud hästi, muutuvad iseseisvaks ja pesitsusalast lahkudes kogunevad iseseisvatesse 7-10 isendite karjadesse. Riigi lõunaosas on tavalistel tuvidel aega suve jooksul teha 2 pesakonda.

Põhisöödaks on mitmesuguste taimede seemned, sealhulgas puude (mänd, kuusk, kask, lepp jt), aga ka marjad, väikesed molluskid ja putukad. Kevadel ja suvel otsivad nad toitu heinamaadelt, karjamaadelt, jõekaldalt ja pärast leivaküpsemist - nisu, kanepi, tatra või hirssi põldudelt. Tavalised teraviljakõrvused kõrvadest ja samblatest ei nokkima, vaid koguvad neid ainult maapinnalt. Sügiseks keskenduvad nad päevalillekultuuridele, noppides korvidelt seemneid ja põhjustades levila põhjaosadelt lennanud tuvidega päevalillepõldudele märgatavaid kahjustusi. Tavalist Streptopelia't ei saa siiski kahjulikeks lindudeks pidada, kuna need on umbrohuseemnete hävitamiseks palju kasulikumad kui päevalillesaaki kahjustavad. Harilikud kilpkonnad harjuvad kiiresti uute elutingimustega, muutuvad taltsutavaks ja kuuluvad meeldivate toalindude hulka. Karbis saab aretada.

Suur tuvi (St. orientalis)

Sulestiku värv sarnaneb hariliku tuvi värviga, kuid suure kaela suurus on palju suurem, kuklaosa on pruunikas-tuhav, otsmik on tuhasinine, alakõhu ja saba integreeruvate sulgede sinakashall värv on tume, nokk on otsast heledam, selle põhi tumepunane, tumelilla värvi periorbitaalne rõngas

Levinud Siberi lõunaosas Transbaikalia Kaug-Idas. See elab erinevat tüüpi metsi ja suuri metsavööndeid avatud maastikul. Mägedes elab 4000 m kõrgusel merepinnast. Rändlind. Pesad tavaliselt tiheda võsastumise ja järelkasvuga metsades, samuti puudega kaetud jõgede ja järvede kallastel. Pesa on massiivsem kui teistel kilpkonnidel, mis on ehitatud okstest ja õhukestest okstest, asetatud madalale puu oksale. Pesitsusperioodil püsivad linnud väikestes karjades. Kõri kaela hääl, bass, jäme, on kaugelt kuulda ja sarnaneb natuke vahiri jahutusega.

Viiger Doose (Püha dekaokto)

Pea, kael ja rind on roosakad, selg on pruunikas-hall, kael on must, trimmitud valgega, poolrõngas, noortel lindudel pole kaelas kaelasidemeid, saba on valge triibuga väga lai, nokk on tume, jalad lillad. Linnu pikkus on 30 cm, saba on 14–16 cm.

Elab Edela- ja Lõuna-Aasias, viimastel aastakümnetel hakkas rõngastega tuvi aktiivselt asustama ja asustas peaaegu kogu Euroopa, üksikuid linde registreeriti Voronežis ja isegi Moskvas. Kesk-Aasias liigub see liik ka põhja poole ja nüüd on see kilpkonn jõudnud Kazalinski ja Chimkentini.

Viiger Dove elab asulates ja põllumajandusmaastikel. Väga kergeusklik, toidab majade vahetus läheduses, kogudes porgandit või sööb toitu koos kodutuvidega. Maapiirkondades elavatel lindudel on toidus ülekaalus teravili (kuni 95%), samuti maapinnale langenud marjad, luuviljad (kirsid, kirsid, linnukirsipuud).

Öökohad eksisteerivad tavaliselt mitu aastat. Nende levikut maapiirkondades ja eriti linnas määrab suuremal määral vanade kinniste kroonidega puude (mänd, kuusk jne) olemasolu kui toiduvarud. Enamikus kohtades on kilpkonn istuv, põhjapoolsemates piirkondades rändlind. Hilissügise algusega levila lõunapoolsemates osades kasvab rõngastatud tuvide arv mitte ainult noorte lindude, vaid ka rändlindude saabumise tõttu.

Viigistatud tuvid korraldavad pesad puudele, karniisidele ja majade rõdudele rohttaimede okstest ja kuivadest vartest. 2 kollakasvalge muna sidurid,

Linnud annavad aastas 3-4 lehma. Märgiti, et isane kaitseb emaslooma teise isase eest ainult kuni esimese muna munemiseni. Pärast seda veedab ta vähem aega emasega ja tegeleb rohkem sööda kogumisega. Nii tagab isane isaduse ja vähendab võõraste tibude kasvatamise võimalust.

Ilus ja kergeusklik rõngastatud kael kaunistab ja elustab meie linnu ning väärib kaitset.

Väike tuvi (St. senegalensis)

Pea ja keha alaosa sulestik on hallikas-roosa, külgedel on punakas-mustad täpid, nokk on must, selg on pruun ja liivane, emasel on pea, kaela ja rindkere värv heledam. Noortel lindudel on pea, kael ja selg ühtlasemalt värvunud - kollakasroosast roosani.Linnu pikkus on 24–28 cm, saba 11–12 cm .Linn on levinud Türgis, Afganistanis, Usbekistanis, Türkmenistani lõunaosas ja Kasahstanis. Väikese kaela aafrika alamliigil on pisut erinev värv, ülekaalus hallid toonid ja suuremad.

See asulate elanik naudib inimese eestkostet ja sarnaneb oma elustiilis teistele kilpkonnadele.

See toitub taimede seemnetest ja inimeste toitumise tõttu. Loomaaias elavad rõngastatud ja väikesed Streptopelia kaua, sigivad ja tunnevad end hästi hirssi, kaerahelbe, rapsi ja muude väikeste seemnete teraviljasegus. Lisaks tuleb neile anda värskeid rohelisi (salat, puutüved, võilillelehed jne) ja jahusegusid.

Madagaskari kilpkonn (St. pictrata)

Pea on sinakashall, kael ja rind on tumeroosa. Kaelal on mustjas-täpiline täppide muster, tiibade tagumine ja ülaosa on punakaslilla, tiibadel on tumepruun matt laik, saba on valge, nokk otsas sinakashall, alus on lilla, silmade ümber rõngas on lilla-punane, jalad on punased matt varju. Naisel on pea, kaela ja rindkere värvus heledam. Noortel lindudel on pea, kael ja selg värvus ühtlaselt kollakas või roosakas. Lindu pikkus on 24–28 cm, saba 11–12 cm.

Levinud Madagaskaril ja ümbritsevatel väikesaartel. Seišellide saarestiku kivistel saartel ja korallrifidel oli kunagi alamliik - punase pea ja seljaga kilpkonn Seišellid. Nüüd on endeemiline alamliik puhtal kujul olemas ainult kahel väikesaarel, kunagise levila ülejäänud kohtades see kadus, kuna segunes siin aklimatiseerunud nominaalsete liikidega - Madagaskari tuviga.

Madagaskari kilpkonn hoiab end kännupealsete põõsaste ja üksikute puude hulgas, kus ta otsib maapinnalt taimeseemneid, armastab kopraid ja astub sageli sammu kuivatamiseks ette nähtud viljade vahel. Siduris 2, mõnikord 3 läikivat valget muna. Ülejäänud linnud on väga sarnased teiste selle rühma kilpkonnadega.

Neid on loomaaedades kasvatatud alates 1907. aastast. Hooldus ja hooldus on sama, mis väikestel tuvidel.

Naeruv kilpkonn (St. roseogrisea)

Pea, kael, rind ja kõht on beežikollane, selg ja tiivad on tumedamad, otsad on kiltkivihallid, kaelal on mustvalge kaelakee poolrõnga kujul, nokk on must, jalad punakad. Noored linnud ilma kaelakeeta. Koduvormis aretati kunstliku valiku abil kollase ja puhta valge värvusega linde. Linnu pikkus on 26 cm, saba on 13 cm.

Elab Põhja-Aafrikas, asustab okkaliste põõsastega võsastunud kuivaid steppe veekogude läheduses. See kilpkonn teeb heli väga sarnaseks tavalise kilpkonni jahutusega, kuid meenutab naeru, mille jaoks see oma nime sai. Looduslike ja kultiveeritud taimede seemneid otsides jookseb ta maa peal külakülade tänavatel, viljaladude läheduses. Pesad on paigutatud põõsastesse või okste ja peenikese võsapuule. Müürikivi kooruvad mõlemad linnud vaheldumisi 2 nädala jooksul. Tibud on kaetud hõreda valge koheva karvaga, kuid juba 3. või 4. päeval on neil kärbseseened ja sabasuled, 16-18-ndal päeval sulelised täielikult ja lendavad peagi pesast välja.

Loomaaias elavad kaua ja mitte ainult kodulinnud, vaid ka metslinnud sigivad hästi. Need on tagasihoidlikud, sisaldavad kõiki teraviljasegusid, millele on lisatud peeneks hakitud värskeid ürte. Suvel on kõige parem hoida neid õuesümbrises, kus on kuuse-, männi- või võsastiku alusmets. Külma ilmaga tuleks linnud viia siseruumidesse, kuna madalatel temperatuuridel tunnevad nad end halvasti ja istuvad oma keeltega. Kui soojendusega kuuriga vabaõhupuur, siis võib sellistes ruumides suurtükke hoida aastaringselt. Naervad kilpkonnad elavad rahulikult koos teiste lindudega. Lisaks on nad väga hoolivad vanemad, nii et neid saab kasutada "lapsehoidjatena" teiste tuvide liikide tibude toitmiseks.

Lühikese sabaga saba (St. tranguebarica)

Sulestiku ülemine külg on punakaspruun, alumine pool veinipunane, pea ja kael sinakashallid, kõri on heledam, kaelakee on poolrõnga kujul must, aluskarv on valge, nokk on must. Emane on isasest väiksem ja pruunikas. Linnu pikkus on 22 cm, saba on 9 cm.

Levinud Hindustani ja Indohiina poolsaarel ning Loode-Hiinas. Asustab metsi ja kultuurmaastikku. Peamine sööt on mitmesuguste taimede seemned. Pesad ehivad kõrgele puudele. Lühikese sabaga tuvi-kurk ei talu ärevusfaktorit ja viskab pesa sagedase uurimise peale. Haudumine kestab 14 päeva, tibud lahkuvad pesast 11 päeva vanuselt.

See kilpkonn on väga häbelik, elab loomaaias harva. Lind on rõõmsameelne, liikuv, seetõttu ei saa teda teistega, eriti väikeste lindudega, puuris ega lindu pidada, mida ta oma rahutu dispositsiooni tõttu väga hirmutab. Pesitsusseadmed (kastid, korvid või juhtmepõhi) kinnitatakse sõlmede, puu külge või siseruumides asuva korpuse nurka kõige rahulikumas kohas, kus neid munade koorumisel ei segaks. Põhisöödaks on teraviljasegu (hirss, nisu, kaerahelbed, veidi moon, raps, kanaari seemned) ja värsked ürdid. Talvel hoitakse tuvipeenraid temperatuuril 18–25 ° C.

Täpiline Streptopelia (St. chintnsic)

Pea on hall, otsmik on helehall, pea tagumine külg on matt-varjundiga veinipunane laik, kael on lai valge poolrõngas, millel on valged “tilgad”, kõri ja rind on veiniroosad, kollaka õitega, nokk on must, ülakeha on helepruun, alakõhtu kõht, jalad matt roosad. Mõnel alamliigil seljal ja tiibadel on valged laigud helepruunil taustal. Linnu pikkus - 32 cm, saba - 15 cm. Levinud Lõuna-Aasias.

Californias, Austraalias ja Havanna saartel tutvustas seda inimene, kuid metsik. Asustab metsi, parke ja aedu. Pesad lendavad puude kohal 3-5 m kõrgusel. Sidur 2 valget läikivat muna. Loomaaias elab ta hästi ükskõik millise koostisega teraviljasegu ja paljuneb kergesti.

Kägu kurgus (Macropygia)

Lindude rühm, millel on iseloomulik kägu-kujuline kehakuju. Sulestik koosneb tavaliselt triipudest või punktidest punakaspruunil taustal. Saba on astmeline või fännikujuline, mille keskmised sabasulged on eriti pikad ja laiad. Levinud (8 liiki) Kagu-Aasias, Himaalajast Saalomoni saarte ja Ida-Austraaliani. Põhitoiduks on taimede seemned, väikesed puuviljad ja marjad, mida nad puudelt noppivad, nagu puuviljatoidulised tuvid. Vangistuses on harva. Hooldus ja hooldus on samad, mis puuviljasöödavate tuvide puhul. Kägu kurku tuleb sööta mahlakate puuviljade, marjadega, millele on lisatud teraviljasegu (hirss, rapsi-, kaerahelbed, kanaari seemned).

Malai või triibu-merikilpkonn (M. unchall)

Pea ja kurgu esiosa sulestik on kollakaspruun, pea ja kaela ülaosa on roosaka varjundiga hall, ülejäänud kaelad ja rind on matt-roosa, nokk on must, silmade ümber olev rõngas on sinakashall, selg ja tiivad on kastanilindil mustade triipudega, kõht ja aluskarv on kollakas -pruunid, sabal on suled sinakashallid, laiade põikivate mustade triipudega. See on pisut suurema suurusega kui naeruv tuvi. See asustab mägismaad Ida-Indiast Edela-Hiinani ja lõunasse Java-ni. Peamine toit on taimeseemned, puuviljad, marjad ja puunungid. Pesa lendab tavaliselt maapinnast madalalt puu horisontaalsetel okstel, see on okstest tehtud tasane platvorm.

Nutmine ehk Carolina Streptopelia (Zena>

Nutmine ehk Carolina Streptopelia. Pea ja keskmise saba ees on suled helepruunid, õlgadel ja tiibadel mustad täpid, kaelal lillad ja kõrvapiirkonnas allapoole mustad piklikud laigud, pea ülaosa ja kattetiivad on sinakashallid, lendtiivad on tumepruunid ja kitsa heleda äärega, nokk on väike, mustjas, punakaspõhjaga, rind on veinipunane, hallide külgedega, kõht ja alaosa on kollakaspruunid, perorbitaalrõngas rohekassinine, jalad kärbsepunased. Alumine sulestiku naissoost värv on kahvatum. Linnu pikkus on 30, saba on 16,5 cm.

Nutmine kilpkonnakoor on Põhja-Ameerikas tavaline Kanadast ja Californiast Mehhikoni. Asustab metsi, põllumajandusmaad ja jõgede lagendikke, hoiab puudel, veehoidlate lähedal. See kilpkonn on üsna suur lind, kes on levila põhjaosas rändlind ja lõunaosas asustatud lind. Neid kütitakse tavaliselt tuvide jaoks. Talvel elavad paljud neist linnaparkides ja teistes asulates. Nutvate tuvide pesitsus toimub üsna lühikese aja jooksul. Nende lindude pesasid võib leida kõrgetel puudel, hoonete servadel, mõnikord hõivavad nad ka teiste lindude mahajäetud pesad. Carolina turtledoves pesa on valmistatud rohttaimede puuokstest ja vartest. Muna haudumine toimub 14-15 päeva, tibud lendavad pesast välja umbes 2 nädala vanuselt. Aastas on 2–3 sugukonda. Pesitsusaja lõpus moodustuvad suured karjuvad nutvad tuvid, kes lendavad toidust otsides ühest kohast teise.

Koduses loomaaias õpitakse nutvaid tuvisid kiiresti õppima, nad elavad kaua ja tunnevad end tavalise hoolduse korral hästi. Linnutoas pidades paljuneb see kilpkonn kergesti ja võib kasvatada kuni kuus haru aastas. Pesa seadme jaoks on kaela kaelus riputatud traatkarkassist või madalate külgedega avatud sahtlitest. Täiskasvanud Carolina doverooti tibude söötmise perioodil tuleks lisaks teraviljasegule anda ka pehmeid toite: teravilja, porgandi-kreekerisegu, aurutatud kaera ja peeneks hakitud maitserohelist.

Tuvid ja nende haiguste ennetamine. A. I. Rakhmakhov, B. F. Bessarabov (Moskva, Rosselkhozizdat, 1987)

Pin
Send
Share
Send